Delta Lloyd wil zijn Belgische bankactiviteiten verkopen om zich in het land volledig te kunnen richten op groei in de markt voor levens- en pensioenverzekeringen.

Dat maakte het financiële concern woensdag bekend.

“Een mogelijke verkoop van de bankactiviteiten in België versterkt de focus op verzekeringen en maakt kapitaal vrij om in strategische activiteiten te investeren”, aldus Delta Lloyd.

Hoewel de bank ook een distributiekanaal is voor de verkoop van verzekeringen doet de beoogde verkoop volgens het bedrijf geen afbreuk aan de distributiekracht in België. Delta Lloyd hoopt een langjarige distributieovereenkomst te sluiten met de koper van de bank.

De voorgenomen verkoop heeft geen invloed op de Nederlandse bankactiviteiten omdat die binnen het concern gescheiden zijn van de Belgische. Delta Lloyd verwacht aan het eind van dit jaar meer informatie te kunnen geven over het verkoopproces.

Positief effect op kapitaalpositie

Een woordvoerder van het bedrijf gaf desgevraagd aan dat de verkoop "zeker" een positief effect zal hebben op de kapitaalpositie van Delta Lloyd. De omvang daarvan is afhankelijk van de prijs. Over de verwachte opbrengst en het aantal geïnteresseerde partijen kon de woordvoerder nog geen uitspraken doen.

De opbrengsten van de verkoop zullen deels ook worden gebruikt voor overnames. In België richten die zich op de versterking van de pensioen- en levensverzekeringsactiviteiten. Maar het is ook mogelijk dat naar overnames in Nederland wordt gekeken, aldus de woordvoerder.

Delta Lloyd Bank België haalde in de eerste helft van dit jaar een nettowinst van 12,4 miljoen euro op 70,6 miljoen euro aan totale baten. De bedrijfskosten bedroegen 48,7 miljoen euro en het bedrijf boekte 2,6 miljoen euro aan waardeverminderingen. Per 30 juni stond er voor ruim 4,9 miljard euro aan leningen aan klanten uit. Op deposito's van klanten, inclusief schuldbewijzen, stond ruim 4,8 miljard euro en het beheerde vermogen bedroeg 4,1 miljard euro. Delta Lloyd België beschikte over een eigen vermogen van 299 miljoen euro en had een tier 1 ratio van 11,5 procent.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl